B
r
o
s
u
r
a

Neurovert

O descoperire nutrițională care se adresează pacienţilor cu afectare a sistemului nervos central

Despre Neurovert®

Neurovert® are o acțiune specifică pentru creșterea sintezei de fosfolipide care alcătuiesc membranele celulare cerebrale și pentru creșterea producției de neurotransmițători vitali în sistemul nervos central, inclusiv acetilcolina, noradrenalina şi dopamină.

Neurovert® conține printre substanțele sale active citicolina care a demonstrat îmbunătățirea memoriei și abilitățile de învățare verbale în numeroase studii efectuate la unele dintre cele mai prestigioase instituții de cercetare din lume.

Neurovert® accelerează remodelarea creierului post-AVC, susţinând :

 • Neuroregenerarea
 • Neuroplasticitatea
 • Angiogeneza

Indicații:

 • Demența vasculară
 • Accident vascular cerebral ischemic
 • Accident vascular cerebral post-ischemic
 • Insuficienta cognitivă uşoară
 • Declinul cognitiv legat de vârstă
O descoperire nutrițională care se adresează pacienţilor cu afectare a sistemului nervos central

Despre Neurovert®

Neurovert® are o acțiune specifică pentru creșterea sintezei de fosfolipide care alcătuiesc membranele celulare cerebrale și pentru creșterea producției de neurotransmițători vitali în sistemul nervos central, inclusiv acetilcolina, noradrenalina şi dopamină.

Neurovert® conține printre substanțele sale active citicolina care a demonstrat îmbunătățirea memoriei și abilitățile de învățare verbale în numeroase studii efectuate la unele dintre cele mai prestigioase instituții de cercetare din lume.

Neurovert® accelerează remodelarea creierului post-AVC, susţinând :

 • Neuroregenerarea
 • Neuroplasticitatea
 • Angiogeneza

Indicații:

 • Demența vasculară
 • Accident vascular cerebral ischemic
 • Accident vascular cerebral post-ischemic
 • Insuficienta cognitivă uşoară
 • Declinul cognitiv legat de vârstă
Principalul component al NEUROVERT®, Citicolina sufera schimbari ample in calea metabolizarii, de la administrare pana la sinteza constituentilor finali.

Citicolina

Fiind o molecula mare, pentru a putea trece de beariera hematoencefalica, Citicolina se scindeaza in citidina si colina, urmand a se reconstitui apoi in creier.

Colina foloseste ca baza pentru sinteza neurotransmitatorului acetilcolina, fiind indispensabila pentru mentinerea functiei cerebrale.

Din citicolina se sintetizeaza :

 • Fosfatidilserina si fosfatidiletanolamina, doua fosfolipide membranare importante in refacerea structurala a neuronilor.
 • Fosfatidilcolina care serveste drept sursa pentru sinteza de sfingomielina , un fosfolipid din componenta mielinei. Sfingomielina reprezinta 85% din totalul sfingo-lipidelor.

Aportul suplimentar de fosfatidilserina reduce necesarul de Citicolina, care ramane mai mult disponibila pentru sinteza de neurotransmitatori (acetilcolina).

Bacopa monnieri

Saponinele triterpenoide si bacozidele acestora sunt cele responsabile de abilitatea extractului de Bacopa Monnieri de a potenta transmisia impulsului nervos. Acestea ajuta la repararea neuronilor afectati prin stimularea activitatii kinazei, prin stimularea sintezei neuronale, restaurarea activitatii sinaptice si nu in ultimul rand a transmisiei impulsului nervos.

Extractul de Bacopa monnieri a fost intens studiat pentru efectele sale de lunga si scurta durata asupra functiei cognitive. Efectele semnificative in ceea ce priveste potentarea memoriei apar in general la administrarea pe termen lung. Administrarea a 300 mg de extract de Bacopa monnieri duce la imbunatatirea semnificativa a vitezei de acumulare a informaţiilor, consolidarea memoriei si viteza de procesare a noilor informatii. Ce este foarte important este ca aceste rezultate au fost obtinute dupa 12 saptamani de tratament, acest lucru dovedind importanta administrarii pe termen lung.

Actiunea asupra cognitiei, atenției si memoriei

Ghosal et al. intr-un studiu preclinic demonstreaza ca Bacopa monnieri inverseaza depletia de acetilcolina, reducerea activitatii colin-acetilazei si reducerea capacitatii de legare a receptorilor muscarinici la nivelul cortexului frontal dar si a hipocampului. Activitatea de potentare a cognitiei a extractului de Bacopa se datorează saponinelor si bacozidelor (A si B) ce intra in compozitia sa.

Acidul Alfa-lipoic

Rolul in potentarea functiei cognitive

 • Acidul alfa-lipoic (ALA) poate manifesta un efect pozitiv asupra pacienților diagnosticati cu Alzheimer și alte tipuri de disfuncții de memorie, traume sau accidente vasculare cerebrale. Prin scăderea degradării oxidative la nivelul sistemului nervos central, ALA poate reduce severitatea afectiunilor sistemului nervos central
 • Suplimentarea cu acid alfa- lipoic imbunatateste memoria pe termen lung, compensand deficitele de memorie legate de varsta.

Fosfatidilserina

Administrarea de fosfatidilserina in patologiile ce implica afectarea memoriei si obţinerea de rezultate concrete sustinute de studii clinice demonstreaza ca aceasta substanta este si una eficienta.

Cel mai mare dintre aceste studii clinice a inclus 494 de pacienti varstnici demonstreaza ca administrarea de 300 mg fosfatidilserina duce la imbunatatirea semnificativa a motivatiei, initiativei, interesului dar si propensitatea de a socializa.

Mai mult, există foarte multe alte studii clinice care dovedesc ca administrarea de Fosfatidilserina duce la imbunatatirea capacității de invatare, memorare, concentrare si a capacitatii de rememorare.

Salvia officinalis

Principalii constituenti activi ai extractului de salvie sunt uleiurile volatile ce contin monoterpene ca alfa-pinen, beta-pinen, 1-8-cineol, camfor, geraniol si thujon si compusi polifenolici ca acid rosmarinic, luteolina, acid cafeic si triterpene ca acidul oleanic si hispidulina.

Aceste uleiuri esentiale au capacitatea de a inhiba acetilcolinesteraza iar studiile pe subiecti sanatosi sau diagnosticati cu boala Alzheimer arata ca administrarea uleiurilor esentiale a produs efecte semnificative in ceea ce priveste cognitia.

Acetilcolina joaca un rol esențial in functiile cognitive cheie, incluzand aici invatarea si memoria, atentia si interesul. Activitatea anticolinesterazica a uleiului esential de salvie a fost deja demonstrata .

Capacitatea uleiului de salvie de a inhiba activitatea acetilcolinesterazei (AChE) in hipocamp este cea care confera capacitatile de potentare a memoriei a acestui extract. Mai mult, uleiul de salvie este un puternic antioxidant si antiinflamator.

Uleiul de salvie:

 • Creste abilitatile vizuo-spatiale
 • Potenteaza memoria episodica
 • Creste atentia

Ginkgo biloba

Preparatele obținute din frunzele și fructul arborelui ginkgo biloba intră în compoziția a cel puțin 25 de produse medicamentoase. Ginkgo biloba are o serie întreagă de calități medicinale: este expectorant, sedativ, antifungic, antispasmodic, vasodilatator, antiinflamator, antibiotic, vermifug.

Ginkgolidele acționează ca inhibitor al factorului PAF (factorul de agregare a plachetelor sanguine, leucocitelor, macrofagelor, cu rol în agregarea plachetară, a reacțiilor inflamatorii. Flavonoidele au rol de captare a radicalilor liberi. Datorită acestor proprietăți se pot explica numeroasele efecte ale extractului de frunză. Extractul are acțiune asupra tulburărilor de circulație sanguină la nivelul creierului și extremităților, ameliorând astfel metabolismul energetic la nivel cerebral prin creșterea captării glucozei și a oxigenului la nivel molecular. La nivel ocular mărește acuitatea vizuală. Inhibă factorul de activare a trombocitelor, ceea ce reduce tendința de coagulare a sângelui

Neuroplasticitatea reprezinta capacitatea extraordinara a creierului de a se reorganiza sub influenta proceselor cognitive, a mediului inconjurator sau ca urmare a unor traumatisme.

Neuroplasticitatea se mentine de la nastere pana la batranete, potentialul ei de actiune scazand de-a lungul timpului cu modificarea mecanismelor intime de actiune.

Mecanismele de actiune ale Neuroplasticitatii:

Legea lui Hebb : Afirma ca atunci cand un neuron “A” excita un neuron “B” in mod persistent si repetat, activand-o, in cel putin una dintre cele doua celule are loc un proces de crestere sau schimbare metabolica astfel incat eficienta celulei “A” ca celula activatoare creste. Cu cat se repeta mai des acest proces, sinapsele devin mai puternice.

Plasticitatea sinaptica: Neuronii comunica cu ajutorul a trei parti componente :

 • Dendritele si corpul celular care primesc informatii de la neuronii cu care au sinapse
 • Axonul cu ajutorul caruia neuronul transmite informatii
Aceste schimburi de informatii se realizeaza cu ajutorul neurotransmitatorilor Plasticitatea sinaptica se refera la modificarile aduse asupra comunicarii neuronale sub influenta legii lui Hobb

Sinaptogeneza - este un fenomen prin care neuronii isi trimit noi prelungiri care, intalnind prelungirile altor neuroni, formeaza noi sinapse.

Cresterea si regenerarea axonala apar in caz de moarte neuronala sau degenerare axonala Mecanismele de regenerare axonala sunt mai frecvent intalnite la nivel periferic decat la nivelul creierului, unde exista anumite celule care o inhiba, dar sunt totusi posibile.

Factorii de crestere. Aceste procese descrise mai sus sunt posibile datorita secretiei de catre celulele creierului a unor substante numite factori de crestere neuronala care pur si simplu induc plasticitatea. Exista si substante care o inhiba, iar alcoolul este una dintre ele.

In ultimii ani, cercetarile arata, contrar a ceea ce se credea inainte, ca neuroplasticitatea este posibila si datorita neurogenezei, formarii de noi neuroni. Aceasta crestere are loc indeosebi in cursul dezvoltarii si se produce la trei varste: in primii ani dupa nastere, la pubertate si cativa ani dupa implinirea varstei de 20 de ani. Interesant este ca, dupa aceste perioade de crestere, apare un fenomen de moarte celulara daca noile celule nu au fost folosite in procesul invatarii. Dictonul „foloseste-l sau il vei pierde” este cat se poate de adevarat.

Neuroplasticitatea si recuperarea

Existenta fenomenului de neuroplasticitate are aplicatii extraordinare in recuperarea functionala dupa anumite boli neurologice, de exemplu accidentul vascular cerebral.
In aceasta maladie, datorita intreruperii unui vas de sange la nivelul creierului sau hemoragiei cerebrale, o parte din creier este distrusa. Ca urmare, in functie de zona lezata, pot aparea paralizia unei jumatati a corpului (hemiplegie), lipsa sau scaderea sensibilitatii, tulburari de vorbire, de inghitire etc.

Multi pacienti, datorita unui bun program de recuperare, reusesc sa restabileasca o buna parte dintre functiile pierdute.

Ca urmare a exercitiilor terapeutice, hartile miscarii din creier care au fost distruse sunt rescrise intr-o alta zona a creierului. Recuperarea este de fapt un proces de reinvatare motorie. Studii de imagistica functionala arata activari ale unor zone din creier din vecinatatea zonei lezate, dar si din emisfera opusa.

O relatie de interdependenta

i) Intre sistemul de comanda (creierul) si sistemul efector (aparatul musculo-scheletic) exista o relatie de interdependenta . Informatiile primite de la muschi, articulatii, piele, vaz sunt interpretate, prelucrate si transformate in comenzi. Acest spectru larg de mesaje si posibilitati stimuleaza creierul sa formeze noi sinapse pentru a putea oferi noi comenzi.

Plasticitatea functiei motorii

Executarea corecta a comenzilor intareste capacitatea de comanda (sinapsele). Miscarea este urmata de invatare motorie, dar si de conditionare musculara. Exista si reversul medaliei.

Lipsa miscarii datorita imobilizarii prelungite duce la stergerea treptata in creier a hartii dupa care se executa miscarile, chiar daca nu exista nici o problema neurologica. Neutilizarea – sau invatarea folosirii incorecte – poate fi „invatata” daca recuperarea nu este inceputa cat mai precoce in cadrul oricarei boli invalidante neurologice sau osteo-musculare.